Hoge molens vangen veel wind!

17 oktober 2023

Ed Perdok – Tekening niet draaiende windmolens

 

In Staphorst en de wijde omgeving zijn ze te zien, de drie innovatieve windmolens op windpark Bovenwind. Ze staan er al even, maar wat opvalt is dat de molens niet altijd draaien of dat er 1 of 2 molens draaien. De omgeving is nieuwsgierig: waarom doen deze blikvangers nog niet waarvoor ze zijn gebouwd, namelijk wind vangen?

We vertelden het al eerder, ENERCON heeft in Staphorst drie prototypes gebouwd. Een innovatief project, waar ondernemend Staphorst trots op is. De wereld kijkt mee, want van deze prototypes beloven meer efficiëntie en een nog grotere opbrengst, doordat de machinekamer niet op de grond is geplaatst maar bovenin de molen. Dat betekent ook wat voor de programmering en de testfase en heeft grotere impact dan vooraf verwacht. Mechanisch werkt het, ze doen het. Maar met name door programmering van het nieuwe software platform hebben we nog geen volcontinu stroomopbrengst. Dit platform wordt de basis van nagenoeg alle ENERCON producten, een grote stap voor het bedrijf. Zorgvuldigheid en optimalisatie van deze voorfase staan voorop, ENERCON neemt de tijd om haar werk grondig te doen, en neemt geen risico’s. Duitse Gründlichkeit!

Voor alle betrokken partijen zijn de belangen groot. Staphorst laat met het windpark zien dat 100% lokaal eigendom echt mogelijk is en dat de verdiensten binnen de gemeentegrenzen blijven. ENERCON heeft met deze molens een innovatieve troef in handen die ze wereldwijd al veel hebben verkocht en willen gaan bouwen. De ogen zijn op ons mooie dorp gericht. En dat past bij de ondernemersgeest van Staphorst.

Over gemiste inkomsten hoeft de coöperatie zich geen zorgen te maken. Zij heeft heldere afspraken met ENERCON over het vooruitschuiven van de oplevering.

Het is spannend, onderdeel zijn van innovatie. Hoge molens vangen veel wind! Veel aandacht, een grote verantwoordelijkheid. Maar als ze eenmaal draaien zullen ze ook letterlijk veel wind gaan vangen, het blijft nog even afwachten!